RABLE biedt alternatief voor zonnepanelen velden

De zoektocht naar duurzame energiebronnen heeft geleid tot een toename van zonnepanelen velden over de hele wereld. Het gebruik van de zonnepanelen velden kan als efficiënt beoogd worden, maar kunnen ook aanzienlijke hoeveelheden land in beslag nemen. Demissionair Minister Hugo de Jonge heeft onlangs zijn standpunt duidelijk gemaakt over het volplanten van weilanden met zonnepanelen. In een interview heeft hij gezegd dat "volplanten van weilanden met zonnepanelen iets is wat je echt niet zou willen"(ad.nl)​. Dit sluit aan bij het idee dat het belangrijk is om zorgvuldig met ruimte om te gaan en alternatieve manieren te vinden om zonnepanelen te installeren zonder dat er veel landbouw- en natuurgrond verloren gaat.

RABLE's innovatieve montagesysteem speelt een cruciale rol bij het verminderen van de afhankelijkheid van zonnepanelen velden. Onze technologie maakt het mogelijk om zonnepanelen op zwakke daken te plaatsen, waardoor we minder afhankelijk worden van zonneweides. Onze systemen bieden een oplossing voor zwakke daken die voorheen niet geschikt waren voor zonnepanelen. Dit betekent dat bedrijven nu zonnepanelen kunnen installeren zonder het risico van structurele schade aan het dak. Door deze innovatieve benadering kan de groei van zonnepanelen plaatsvinden op een manier die meer harmonieus is met de natuurlijke omgeving.

system-weak-roofs-systeem-zwakke-daken-zonnepanelen-zonne-panelen-installatie-installation-sunpannels-energietransitie- energie-energy-transition-nen7250-insurance-PVinstallatie-PV-solar-power-daken-montage-systemen-kosten-panels-solarpannels-innovation-innovatie

Ook duurzame energie opwekken?

De ervaren problemen van zonnepanelen velden:

  • Zonnepanelen velden ogen als een effectief middel om duurzame energie op te wekken, maar ze brengen ook nadelen met zich mee. Zo vereisen ze grote stukken land, wat leidt tot vermindering van natuurlijke habitats en landbouwgrond. Door het gebruik van deze grond kan een reductie in biodiversiteit van ecosystemen ontstaan, wat niet altijd wenselijk is. 
  • Zonnepanelen velden kunnen tevens visuele overlast veroorzaken waarbij de natuurlijke schoonheid en/of agrarische uitstraling van een gebied wordt verstoord.
  • Bovenstaande standpunten lokken ook een sociale weerstand van lokale gemeenschappen uit. Omwonenden kunnen zich zorgen maken over de mogelijke impact op onder andere de waarde van hun grond.

RABLE erkent deze perspectieven en biedt met ons RABLE4roofs systeem een alternatief waarmee de afhankelijkheid van zonnepanelen velden drastisch verminderd kan worden.

RABLE's innovatieve technologie

Het RABLE4roofs montagesysteem is ontworpen om de installatie van zonnepanelen op zwakke daken mogelijk te maken. Uit onderzoek van System IQ en het RVO (2021) is gebleken dat meer dan 50% van Nederlandse commerciële daken vanwege constructiebeperkingen niet voorzien konden worden van een PV-installatie. Traditionele montagesystemen zijn vaak te zwaar voor zwakkere daken, waardoor veel bedrijven geen toegang hadden tot zonne-energie. Met het systeem van RABLE worden de zonnepanelen op een innovatieve manier gedragen, waardoor het gewicht gelijkmatig wordt verdeeld en de dakplaten vrijwel niet worden belast. Dit betekent dat meer gebouwen kunnen profiteren van duurzame energie, waardoor de behoefte aan zonnepanelen velden afneemt.

system-weak-roofs-systeem-zwakke-daken-zonnepanelen-zonne-panelen-installatie-installation-sunpannels-energietransitie- energie-energy-transition-insurance-PVinstallatie-PV-solar-power-daken-montage-systemen-kosten-panels-solarpannels-innovation-innovatie

Voordelen van zonnepanelen op zwakke daken

Door het gebruik van RABLE’s montagesysteem kunnen bedrijven met (platte) zwakke daken nu ook zonnepanelen installeren. Dit opent een nieuwe wereld van mogelijkheden voor het genereren van schone energie zonder het gebruik van land. Het resultaat is een vermindering van zonnepanelen velden en een grotere verspreiding van zonne-energie in stedelijke en/of industriële gebieden waar vaak de natuurlijke ruimte beperkt is. Zo wordt efficiënt gebruik gemaakt van potentie op daken, en blijft de natuur onaangetast. Bovendien kunnen bedrijven die hun daken gebruiken voor zonnepanelen profiteren van lagere energiekosten en een kleinere ecologische voetafdruk, waardoor duurzaamheidsdoelen vooralsnog of juist sneller kunnen worden behaald. 

Duurzaamheid en esthetiek

Naast het verminderen van zonnepanelen velden, draagt het montagesysteem van RABLE bij aan de duurzaamheid van bestaande gebouwen. Door zonnepanelen op zwakke daken te installeren wordt het gebruik van hernieuwbare energie in stedelijke gebieden bevorderd zonder de noodzaak van extra landgebruik. Dit is niet alleen duurzaam, maar het draagt ook bij aan het behoud van de natuurlijke omgeving en het minimaliseren van visuele overlast van onder andere omwonende. Waar distributiecentra nu (nog) niet zijn voorzien van PV-installaties kan RABLE het verschil maken. Zo kan de plaatsing van de zonnepanelen velden naast of tegenover de bedrijfspanden worden gereduceerd en de potentie van deze daken worden benut. Het uitkijken op de zonnepanelen velden zal dan niet meer worden, maar de energieopwekking wél.

Toekomstige toepassingen

De technologie van RABLE heeft het potentieel om een revolutie teweeg te brengen in de zonne-energiesector. Terwijl zonnepanelen velden in sommige gevallen nog steeds nodig zijn, biedt de mogelijkheid om zonnepanelen op zwakke daken te plaatsen een nieuwe en innovatieve doorbraak. Het kan leiden tot een toename van zonne-energie in, met name in stedelijke gebieden, wat bijdraagt aan de algehele duurzaamheid en vermindering van CO2-uitstoot. Onze technologie kan ook worden gebruikt in industriële omgevingen, waar zwakke daken een belemmering vormen voor het installeren van zonnepanelen.

RABLE’s installatiepartners zijn hard aan de weg aan het timmeren waardoor onze projectportfolio alsmaar blijft groeien. Wil je met RABLE een zwak dak voorzien van duurzame energie? Neem contact met ons op

Nadine Bisdom

Client Partner

system-weak-roofs-systeem-zwakke-daken-zonnepanelen-zonne-panelen-installatie-installation-sunpannels-energietransitie- energie-energy-transition-insurance-PVinstallatie-PV-solar-power-daken-montage-systemen-kosten-panels-solarpannels-innovation-innovatie
Optimale draagconstructie voor zonnepanelen op plat dak: RABLE’s innovatieve oplossing  
Het succesvol installeren van zonnepanelen op platte daken vereist meer dan alleen de juiste panelen en zonlicht. Een solide draagconstructie is van vitaal belang voor stabiliteit, veiligheid en duurzaamheid.
Zonnegilde Almere RABLE
Ontgrendel het potentieel van zwakke daken voor zonne-energie met RABLE
Het benutten van zonne-energie op platte daken is een essentiële stap naar een duurzamere toekomst. Echter, voor daken met beperkte draagkracht vormt dit een uitdaging
RABLE biedt alternatief voor zonnepanelen velden
Het benutten van zonne-energie op platte daken is een essentiële stap naar een duurzamere toekomst. Echter, voor daken met beperkte draagkracht vormt dit een uitdaging

Adres:

Kabeldistrict lab
Schieweg 15a
2627 AN Delft
Logo Rable - innovative mounting structure for solar panels

RABLE Solarpanel Support System | © 2024 All rights reserved | Terms and Conditions | Privacy Policy & Disclaimer
0:00
0:00